Mgr. Martin Forejt, Ph.D.
S Martinem se potkáte tváří v tvář nejen v poradně, ale třeba i když Vám bude předávat s úsměvem Váš oběd.
Vzdělání
Vystudoval obory Výživa člověka a Zdravotní vědy na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně a následně i doktorské studium Hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie.
Akademická činnost
Od roku 2004 až dosud je odborným asistentem na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně na Ústavu veřejného zdraví.
Věnuje se výživě dospělých a dětí, přednáší lékařským a nelékařským oborům a aktivně se zabývá výzkumnou činností v oblasti výživy a preventivního lékařství.
Výzkumné projekty
- Obezita a její genetické pozadí (2004-2015)
- Hodnocení kardiovaskulárních charakteristik a funkce autonomního nervového systému u účastníků výpravy na Antarktidu (2019-2020)
- Bazální metabolismus a výživová spotřeba ve vztahu k nadváze a obezitě (2021)
- Hodnocení změn tělesného složení po konzumaci potravin a nápojů (2022)
- Studie vlivu přerušovaného hladovění (intermittent fasting) na tělesné složení člověka (2023)
Účastní se vědeckých konferencí v České republice a v zahraničí a je autorem řady odborných českých i mezinárodních publikací.
Odborná praxe a spolupráce
- Stálý odborný člen EFSA (European Food Safety Authority)
- Konzultant výživy a preventivního lékařství v médiích
- Školitel v oblasti výživy a zdravého životního stylu pro nadnárodní a české firmy
- Realizoval odborné studie pro firmy Danone, a.s. a Karlovarské minerální vody, a.s.
Poradenská činnost
Od roku 2003 až dosud vede soukromou poradnu pro výživu a preventivní lékařství v Brně. Předtím pracoval 2 roky v poradně pro výživu a odvykání kouření na Masarykově onkologickém ústavu v Brně.
Velmi cenná pro budoucí poradenství v oblasti dětské výživy byla také jeho praxe na I. dětské interní klinice v Dětské nemocnici v Brně.