Mgr. Martin Forejt, Ph.D.

S Martinem se potkáte tváří v tvář nejen v poradně, ale třeba i když Vám bude předávat s úsměvem Váš oběd.

Vzdělání

Vystudoval obory Výživa člověka a Zdravotní vědy na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně a následně i doktorské studium Hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie.

Akademická činnost

Od roku 2004 až dosud je odborným asistentem na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně na Ústavu veřejného zdraví.

Věnuje se výživě dospělých a dětí, přednáší lékařským a nelékařským oborům a aktivně se zabývá výzkumnou činností v oblasti výživy a preventivního lékařství.

Výzkumné projekty

  • Obezita a její genetické pozadí (2004-2015)
  • Hodnocení kardiovaskulárních charakteristik a funkce autonomního nervového systému u účastníků výpravy na Antarktidu (2019-2020)
  • Bazální metabolismus a výživová spotřeba ve vztahu k nadváze a obezitě (2021)
  • Hodnocení změn tělesného složení po konzumaci potravin a nápojů (2022)
  • Studie vlivu přerušovaného hladovění (intermittent fasting) na tělesné složení člověka (2023)

Účastní se vědeckých konferencí v České republice a v zahraničí a je autorem řady odborných českých i mezinárodních publikací.

Odborná praxe a spolupráce

  • Stálý odborný člen EFSA (European Food Safety Authority)
  • Konzultant výživy a preventivního lékařství v médiích
  • Školitel v oblasti výživy a zdravého životního stylu pro nadnárodní a české firmy
  • Realizoval odborné studie pro firmy Danone, a.s. a Karlovarské minerální vody, a.s.

Poradenská činnost

Od roku 2003 až dosud vede soukromou poradnu pro výživu a preventivní lékařství v Brně. Předtím pracoval 2 roky v poradně pro výživu a odvykání kouření na Masarykově onkologickém ústavu v Brně.

Velmi cenná pro budoucí poradenství v oblasti dětské výživy byla také jeho praxe na I. dětské interní klinice v Dětské nemocnici v Brně.